Legitimation
I Sverige utfärdas legitimation för psykologer av Socialstyrelsen. Legitimationen är en kvalitetsstämpel som visar att psykologen uppfyller Socialstyrelsens krav på kompetens och yrkesskicklighet samt att den psykoterapi och psykologiska behandling som bedrivs har stöd i forskning och beprövad erfarenhet.
Legitimerade psykologer är skyldiga att följa Socialstyrelsens etiska regler och riktlinjer för yrkesutövningen.
En legitimerad psykolog (leg psykolog) har en psykologexamen från en universitetsutbildning som är godkänd av Högskoleverket och ackrediterad av Psykologprogrammens kvalitetsråd (PKR). Psykologutbildningen i Sverige omfattar fem års heltidstudier. Den innehåller bland annat studier inom utvecklingspsykologi, socialpsykologi, personlighetspsykologi, neuropsykologi, kognitiv psykologi samt den specialinriktning som väljs. Man studerar också forskningsmetoder, statistik och etik inom psykologin. Efter avslutad utbildning krävs även en praktisk tjänstgöring (PTP) på minst ett år under handledning för att få en legitimation.
De flesta psykologer fortsätter att utbilda sig kontinuerligt under hela sitt yrkesliv för att hålla sig uppdaterade om psykologisk forskning och behandlingsmetoder. Det är också vanligt att, även som legitimerad psykolog, i perioder gå i handledning för att upprätthålla och utveckla sina terapeutiska färdigheter.
Psykolog är en skyddad yrkestitel vilket betyder att endast legitimerade psykologer har rätt att använda en titel som ”psykolog” eller ”leg psykolog”. Det är straffbart att använda titeln ”psykolog” om man inte innehar legitimation. Syftet med att skydda titeln är att skydda allmänheten från vilseledande eller skadlig information eller rådgivning som kan uppstå om personer som inte har rätt kompetens använder titeln ”psykolog”.
Det är tillåtet för personer utan legitimation att arbeta inom området psykologi, men de måste då använda en annan titel, till exempel psykologisk rådgivare eller psykologisk coach. I Sverige är titeln ”terapeut” inte skyddad och det finns ingen kravspecifikation för att få använda den. Det innebär att vem som helst kan använda sig av ordet terapeut i sin titel, oavsett utbildning eller erfarenhet.