Den nya lagen om ansökan om fastställande av kön i vissa fall
Skrevs den 2025-06-05Riksdagen, som är den folkvalda instans som stiftar lagar i Sverige, har beslutat att det från och med den 1 juli 2025 ska bli enklare att ändra sitt juridiska kön i folkbokföringen.
Att människor ändrar juridiskt kön är ingenting nytt i sig, den möjligheten har funnits länge för de som har behövt den, men processen har varit lång och krånglig, och den har varit tätt sammanvävd med psykiatrisk diagnos och medicinsk och kirurgisk könsbekräftande vård. Nu vill man skilja mellan vad som är vård (lidande som behöver behandlas), och vad som är juridik (vem jag är). Att du får ditt kön fastställt innebär inte per automatik att du även kommer att få könsbekräftande vård – vårdbehovet kommer även fortsättningsvis utredas inom NHV (Nationell Högspecialiserad Vård) på någon av de sex könsidentitetsmottagningarna i landet.
Om du vill ansöka om fastställelse av nytt juridiskt kön enligt den nya lagen om fastställelse av kön i vissa fall så behöver du skicka in en ansökan till Socialstyrelsen tillsammans med ett intyg från din läkare, psykolog, psykoterapeut eller kurator. Att man behöver ett intyg är för att endast de som har behov av att ändra sitt kön har rätt att göra det, och då har Socialstyrelsen bedömt att det är just dessa fyra legitimerade professioner som bäst kan bedöma det behovet tillsammans med dig. Det behövs ingen lång utredning eller diagnos, men du behöver träffa den som ska skriva ditt intyg åtminstone en gång (ibland fler om det är nödvändigt) och uppfylla vissa kriterier som ska framgå av intyget:
För att kunna skriva ett intyg behöver den som utfärdar intyget göra bedömningen att det kön som framgår av folkbokföringen inte stämmer överens med din upplevda könsidentitet, samt att du kommer att leva i den önskade könsidentiteten under överskådlig tid.
Socialstyrelsen har sammanställt ett kunskapsstöd där det står precis vad man ska tänka på när man skriver ett sådant här intyg, och i där står det också vad man inte ska ta hänsyn till. Att det finns ett kunskapsstöd är för att alla ska känna sig trygga med att de får samma bedömning och att det inte ska spela någon roll vem man träffar.
Den som skriver intyget är skyldig att kontrollera din identitet så att du verkligen är den du säger att du är.
Om du är mellan 16-18 år så är det dina vårdnadshavare som ansöker för dig, men du behöver också underteckna ansökan.
Om du vill att jag ska hjälpa dig med intyget så går det bra att redan nu boka tid för det i juli. (Priser enligt prislista)