Hur säger man förlåt?
Skrevs den 2023-08-22Bry dig inte om att säga förlåt om du inte tänker göra det ordentligt och från hjärtat. Ett framtvingat förlåt eller ett förlåt du egentligen inte menar är ofta värre än inget förlåt alls.
Många av oss har svårt att ta in att vi gjort något fel i en konflikt och vill inte riktigt kännas vid det. Det kan vara svårt att erkänna att man sårat någon man tycker om. Ibland kan det kännas som att själva grejen att erkänna att man gjort fel innebär att man riskerar relationen. Men att låtsas som ingenting eller försöka slingra sig ifrån att ta ansvar för vad som blivit sagt eller gjort genom att skylla ifrån sig eller genom att förminska eller förlöjliga den andras lidande är inte något som stärker relationen, utan tvärtom.
Här kommer några enkla ”gör så här” och ”gör inte så här”:
Säg inte så här:
”Förlåt om jag sårade dig.”
”Förlåt för vad det nu var jag gjorde.”
”Ja ja, förlåt då!”
”Allt är mitt fel, som vanligt”
”Jag sa ju förlåt?? Kan vi släppa det nu??”
”Förlåt då, men du har ju gjort så mot mig massor av gånger och jag gjorde ingen stor grej av det”
”Jag är ledsen att du känner så”
I ett uppriktigt menat förlåt finns inget ”men” och ingen ursäktande förklaring som mottagaren förväntas godta. Be inte heller om förlåtelse för snabbt – innan du tagit in vad som hänt och hur det påverkat den andra vet du ju inte ens vad det är du säger förlåt för. När du säger förlåt utan att ens veta varför du gör det så beror det oftast på att du bara vill få slut på konflikten snabbt eftersom den får dig att känna dig obekväm.
Gör istället så här:
Lyssna på den andra. Ta in vad det var som hände, hur den andra uppfattade det och vad det var som gjorde personen ledsen och varför. Sedan, när den andra känner sig lyssnad på och förstådd – då kan du säga förlåt för det DU sa eller gjorde.
”Förlåt för att jag …”
Med ett uppriktigt menat förlåt tar du ansvar för vad du sa eller gjorde som sårade den andra. Det betyder inte att den andra inte också sa eller gjorde fel mot dig. Det betyder inte heller att hela konflikten var ditt fel.
Försök att sätta dig in i den andras upplevelse. Kom ihåg att när du säger förlåt så är det för att den andra ska må bättre, inte för att du ska må bättre.