logo

Hur dåligt måste jag må för att kontakta Leg Psykolog Irene Kolsrud?

Skrevs den 2023-08-06

I Sverige har vi skattefinansierad offentlig sjukvård för att alla människor ska ha samma möjligheter att få hjälp om man blir sjuk. Om du mår mycket dåligt eller har stora svårigheter att få din vardag att fungera så har du alltså rätt att få hjälp via den offentliga sjukvården. Du kan vända dig till din Vårdcentral som antingen kan hjälpa dig där eller remittera dig vidare till rätt instans inom psykiatrin. Är du under 25 år så kan du vända dig till Ungdomsmottagningen där du kan prata med kurator eller psykolog gratis.

Om du mår akut såpass dåligt att du är orolig över att du kan komma att skada dig själv eller någon annan så måste du ringa 112. Tveka inte, deras jobb är att hjälpa dig.

Eftersom resurserna till den offentliga sjukvården är begränsade sker alltid en prioritering av vem som har störst behov av sjukvårdande insatser och hur bråttom det är. Man utreder och konstaterar om en patient har en viss diagnos genom att jämföra symtomen med specifika kriterier och genom att undersöka  hur mycket funktionen i vardagslivet påverkas. Ibland tar utredningen bara några minuter om det är väldigt uppenbart vad som är problemet, men vissa utredningar kan ta flera veckor och ibland ännu längre om det är så att tillståndet behöver följas över tid för att man ska kunna se hur det utvecklas för att kunna förstå vad det handlar om. Om du får en diagnos på det som är svårt för dig så får du sedan behandling utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet tills symtomen lindras och du fungerar tillfredsställande i vardagen igen.  Ibland kan man på grund av prioriteringar få vänta ett tag på att få en utredning, och ibland får man även efter att man fått en diagnos vänta på att få rätt behandling.

Frihet från diagnostiserad psykisk sjukdom och att ens vardag utifrån sett verkar fungera någorlunda tillfredsställande innebär tyvärr inte alltid att man mår bra. Ångest, nedstämdhet, orostankar, sorg som inte släpper taget, ”Vad ska grannarna tycka?” Svag självkänsla, rastlöshet, irritation, funderingar om vem jag är och vad mitt syfte är här på jorden. ”Borde jag ha..?” Konflikter i relationer, skam, barn som gör som man gör och inte som man säger, trötthet, ”Överreagerar jag?” Huvudvärk, hyperaktivitet, skuldkänslor, olust, ”jag är värdelös”, minnen från förr som ploppar upp och förstör. ”Me too – Vad hände egentligen den där gången på lägret?” ”Barnen behöver mig och föräldrarna behöver mig men vem tar hand om mig?” ”Jag orkar inte se mer hemskt på nyheterna”, ingen fattar varför man sörjer bottenlöst när hunden akut fick avlivas, ”Jag duger inte”, ”Varför bråkar vi så mycket hemma?” ”Varför passar jag inte in med de andra i klassen/på jobbet?” ”Varför skjuter jag upp allt till sista stund?” ”Jag tål inte min mamma och vill helst aldrig träffa henne igen, men hon är ju ändå min mamma…”

Orsakerna till att just du känner dig psykiskt överväldigad kan vara precis vad som helst. Vissa svårigheter kan du ha burit med dig hela livet, andra kan bero på saker du varit med om eller behov som inte blivit tillgodosedda.

När du kommer till mig så utreder vi inte om dina symtom stämmer överens med vissa kriterier, och vi gör ingen bedömning av om ditt lidande är stort nog för att tas på allvar. När du tar dig själv på tillräckligt stort allvar för att komma hit så gör jag också det. Vi tar tillsammans reda på varför du mår som du gör, och sedan hittar vi sätt att förändra det eller, om det behövs, sätt för dig att hantera att det är som det är.

Jag har inga väntetider eller köer utan du kan oftast få en tid inom en vecka. Det finns tider att boka från 8:00 på morgonen vissa dagar till 20:00 på kvällen andra dagar.